Sonus bv
raadgevende
ingenieurs

Bezoekadres:
Eemsteynplein 6
3312 JA Dordrecht

078 - 6312102


E-mail:
sonus@sonus.nl


Level day-evening-night (Lden)

Lden is de nieuwe dosismaat voor geluid die is gedefinieerd in de Europese richtlijn omgevingslawaai (2002/49/EG inzake de evaluatie en de beheersing van omgevingslawaai). Deze dosismaat is verplicht voor het maken van geluidbelastingkaarten voor de hoofdinfrastructuur en voor agglomeraties.

Conform de Europese richtlijn omgevingslawaai wordt de situatie ten aanzien van geluid uitgedrukt in de maten Lden en Lnight, plus eventueel aanvullende maten. Dit zijn A-gewogen grootheden met als eenheid dB.

De Lden wordt op korte termijn niet ingevoerd voor industrielawaai. Voor individuele vergunningen en AMvB's wordt nog gebruik gemaakt van het geluidniveau LAeq of LAr,LT uit de Handleiding meten en rekenen Industrielawaai. Omdat de Lden uitgaat van een jaargemiddelde levert deze voor industrielawaai problemen op in het kader van handhaving. De Raad van State is van mening dat de Lden binnen het huidige juridische kader geen goede beoordelingsgrootheid is voor individuele inrichtingen om hinder te voorkomen.

Voor wegverkeerslawaai en spoorweglawaai zal de etmaalwaarde als dosismaat worden vervangen door de Lden.

Bij de bepaling van Lden wordt het etmaal verdeeld in een dagperiode (07.00-19.00), een avondperiode (19.00-23.00) en een nachtperiode (23.00-07.00) waarvoor het gemiddelde geluidniveau over een heel jaar wordt bepaald.

Het jaargemiddelde niveau over de dagperiode (Lday), de avondperiode (Levening) en de nachtperiode (Lnight) wordt vervolgens gecombineerd tot één getal (Lden) volgens onderstaande formule:


De Lden is daarmee een gewogen energetisch gemiddelde van de drie etmaalperioden waarin een straffactor van 5 dB voor de avondperiode en van 10 dB voor de nachtperiode is opgenomen. Hiermee wordt de extra hindergevoeligheid voor deze perioden in rekening gebracht.

De Lden is derhalve niet gelijk aan de etmaalwaarde van de geluidbelasting immers Letmaal is de maximale waarde van het daggemiddelde, het avondgemiddelde plus 5 dB en het nachtgemiddelde plus 10 dB waarbij over slechts één periode (12 uur, 4 uur en 8 uur) is gemiddeld. De waarde van Lden is altijd kleiner dan of gelijk aan de etmaalwaarde.

De waarneempunten voor de bepaling van de Lden liggen afhankelijk van de toepassing op 4 m hoogte maar mogen nooit lager worden gekozen dan 1.5 m.

De Lnight (nachtgeluidsbelastingsindicator), het over alle nachtperioden van een jaar gemiddelde geluidniveau, wordt nog apart gehanteerd als een indicator voor slaapverstoring.

Met de inwerkingtreding van de gewijzigde Wet geluidhinder (Wgh) op 1 januari 2007 is ook voor het lawaai van weg- en railverkeer de Lden van toepassing. Hiermee is ook voor dit lawaai de avondperiode geïntroduceerd. Een probleem kan ontstaan omdat bij verkeerstellingen in het verleden de avonduurintensiteit niet separaat is geregistreerd. Het bevoegd gezag zal voor de jaargemiddelde avonduurintensiteit bij wegverkeer een waarde aanhouden van 2,4% van de etmaalintensiteit indien er geen overige gegevens voorhanden zijn. Omdat de Lden vergeleken met de voorheen gehanteerde etmaalwaarde in dB(A) circa 2 dB lager uitkomt zijn in de nieuwe wet ook alle normen met 2 dB verlaagd. Zo wordt een voorkeursgrenswaarde van 50 dB(A) etmaalwaarde in de oude wet nu een Lden van 48 dB.



Begrippenlijsten:
Site navigatie:
begrippen A t/m E
begrippen F t/m J
begrippen K t/m O
begrippen P t/m T
begrippen U t/m Z
terug naar boven
homepage

Sonus bv raadgevende ingenieurs, dé partner op het gebied van geluid en trillingen